Midden in de eerste coronagolf, in de tijd dat de regering steunmaatregelen trof voor bedrijven en ondernemers, besloot Luuk Jansen (29) voor zichzelf te beginnen. Na elf jaar zegde hij zijn vaste baan bij Defensie op en werd ondernemer in de bouw. Ondanks, of misschien ook wel een beetje door corona.
“Voor ik bij Defensie aan de slag ging, heb ik een vmbo-opleiding metaalbewerking gedaan en een mbo-4 Industrial Design “, vertelt Luuk in zijn woning in Arnhem. Hij wilde eerst mbo-4 halen en daarna het liefst doorstromen naar het hbo. Maar het liep anders. “Na drie jaar mbo was ik nog de enige in de klas. De rest was afgehaakt. School besloot toen de opleiding te staken en bood me een plek aan in mbo2-houtbewerking. Maar daar had ik geen trek in, ik had niets met hout. Na twee weken hield ik het voor gezien.”
Luuk kon aan de slag bij Defensie. Elf jaar heeft hij met veel plezier bij de luchtmobiele brigade gezeten. In zijn vrije tijd is hij altijd blijven klussen en dat beviel goed. Zo goed dat hij erover ging denken voor zichzelf te beginnen. “Wat ook heeft meegespeeld is dat ik als militair veel van huis was. Ik heb inmiddels twee dochtertjes en wilde meer thuis zijn.”
Dit voorjaar werd Luuk benaderd door een grote keukenleverancier in de regio. Een van zijn mensen zat ziek thuis met corona en hij zat te springen om mensen die keukens konden plaatsen. Het beviel van beide kanten en Luuk hakte de knoop door. “Met hem had ik een eerste grote opdrachtgever.”
Nu heeft hij al bijna meer werk dan hij aan kan. Keukens en kunststof kozijnen plaatsen vormt de hoofdmoot. “Maar ik word ook door mensen gebeld voor een badkamer of iets anders. Nee, een website heb ik niet. Hoef ik nu ook niet, ik heb het zo al druk genoeg. Mensen komen bij mij via mond-tot-mondreclame.”
Via mond-tot-mondreclame is Luuk zelf terecht gekomen bij Zelfstandigen Bouw om zich in te dekken tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. “Ik vind het belangrijk dat goed te regelen. Maar ik krijg geen goed gevoel bij grote verzekeraars. Ik heb zoveel verhalen gehoord dat zij een hoge premie vragen maar als je ziek bent er alles aan doen om niet te hoeven uitbetalen. Van een maat hoorde ik van AOV Bouw van Zelfstandigen Bouw. Dat is betaalbaar en het geld dat je inlegt blijft grotendeels van jou. Ik heb ook de collectieve ongevallenverzekering van Zelfstandigen Bouw. Met die twee samen heb ik het risico goed afgedekt.” Tot zijn verrassing kreeg hij in oktober bezoek van Zelfstandigen Bouw en een cheque van €250 euro omdat hij de 2000e deelnemer was aan AOV Bouw. “Ik heb hem gebruikt voor een goede ladder.”
Hoewel hij vroeger niets met hout had, heeft Luuk nu achter in zijn tuin een werkplaats waar hij meubels maakt. Al bij Defensie merkte hij dat hout als materiaal hem trok en verdiepte hij zich in de houtbewerking. “In de kazerne hangen nog werkstukken van mij, eikenhouten emblemen van de parachutisten in 3d. Die heb ik op verzoek van Defensie gemaakt.” Nu maakt hij in zijn werkplaats in opdracht grote eiken tafels, kasten en tv-meubels en kan hij zelf ontwerpen maken naar de wensen van de opdrachtgever. “Het begon als hobby” zegt hij “en het voelt nog steeds zo. Maar toen ik laatst kasten aan het maken was voor het speelgoed van mijn kinderen, vond ik het toch wel op werk gaan lijken.”
Of meubels maken in de toekomst zijn voornaamste werk zal worden? “Dat weet ik nog niet. Maar zelf een keuken maken, dat zou wel mooi zijn.”
Freek van ‘t Wout, een gepassioneerd zelfstandig schilder uit Assendelft, deelt openlijk zijn ervaring met AOV Bouw. “Nadat ik mijn rug had gebroken tijdens een motorcrossweekend in juli, volgde een ziekenhuisopname en een operatie. Na 6 weken kon ik geleidelijk mijn werkzaamheden weer op bouwen.”
Ben jij bang dat je straks werk verliest? Of zie jij ook brood in verduurzaming, innovatie en onderhoud?
In de FAQ-video's geven we helder uitleg over onze diensten. Wat kun je allemaal regelen? En heb je het wel nodig? In korte video's leggen we het uit. Met in deze video: Kan ik tussentijds geld van mijn rekening afhalen?