fbpx

AOV Bouw: inkomen bij ziekte of een ongeval

Je kunt als ZZP’er het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door ZZP’ers in de bouw.

aov bouw
  • Inleg € 150 per maand / 2 jaar lang schenking van € 2150 netto per maand

  • Inleg € 350 per maand / 5 jaar lang schenking van € 2350 netto per maand

  • Iedereen mag meedoen

  • Het geld blijft van jou

aov bouw

Eindelijk een oplossing voor ZZP’ers in de bouw waar verzekeraars niet aan willen beginnen: iedereen wordt geaccepteerd, iedereen mag meedoen, ook na je 60e!

Charles Verhoef, voorzitter Zelfstandigen Bouw

Ik heb nog een paar vragen. Bel me terug op dit nummer:

aov bouw

Informatiebijeenkomsten AOV Bouw

Wil je graag wat meer informatie krijgen over AOV Bouw of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Kom dan naar één van onze informatiebijeenkomsten en stel al je vragen. Ontvangst met een hapje en drankje! Staat je regio er niet bij? We komen graag naar je toe! Vul dit formulier in, dan nemen we contact met je op. 

Locatie Datum en tijdstip Aanmelden
MasterMate, Curieweg 17, Zwolle 4 juni  | 17.00 – 18.00 Meld je aan!
MasterMate, Simon Stevinweg 15a, Arnhem 6 juni  | 17.00 – 18.00 Meld je aan!
Zelfstandigen Bouw, Middellandse Zee 15, Woerden 11 juni  | 17.00 – 18.00 Meld je aan!
    AOV Bouw Verzekeraar
Inleg blijft van jou
Maakt geen winst
60+ welkom
Geen medische uitsluitingen
Onafhankelijke arts
Uitkering tot je AOW*

*alleen bij 5-jaars variant AOV Bouw

Veelgestelde vragen

Acceptatie

Voor wie is AOV Bouw?

Iedere ondernemer die aangesloten is als lid bij Zelfstandigen Bouw kan deelnemen.

Word ik altijd geaccepteerd?

Je wordt geaccepteerd als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 1) Je bent zelfstandig ondernemer 2) Je bent op het moment dat jouw deelname aan AOV Bouw start, in staat jouw beroep/ werkzaamheden voor minimaal 35% van de gebruikelijke tijd uit te voeren en 3) Je genereert inkomen uit je eigen onderneming.

Wanneer mag ik niet meedoen?

Je kan niet deelnemen aan AOV Bouw als je voor minder dan 35% van de gebruikelijke tijd in staat bent jouw beroep/ werkzaamheden uit te voeren en/of als je geen inkomen genereert uit je eigen onderneming.

Mag mijn partner ook meedoen?

Ja, als jouw partner lid is van Zelfstandigen Bouw en aan de acceptatievoorwaarden voldoet.

Kosten en uitkeringsperiode

Wat zijn de kosten?

Je betaalt éénmalig € 125,- incl btw inschrijfgeld, verder per maand € 25,- incl. btw administratiekosten en natuurlijk je inleg. Hierin zijn twee varianten:
1) Je betaalt € 150,- netto per maand inleg per automatische incasso voor een uitkering van € 2150,- netto en een uitkeringsperiode van maximaal 22 maanden (er is een wachttijd van 2 maanden)
2) Je betaalt € 350,- netto per maand inleg per automatische incasso voor een uitkering van € 2350,- netto en een uitkeringsperiode van maximaal 58 maanden (er is een wachttijd van 2 maanden). Ben je op het moment van aanvang ziekte/arbeidsongeschiktheid 60 jaar of ouder dan ontvang je een uitkering tot jouw AOW-leeftijd.
De uitkering is opgebouwd uit € 2000,- plus de maandelijkse verplichte premiebetaling. Als je een schenking krijgt betaal je daar geen inkomstenbelasting over. Schenkingen die je doet aan iemand anders zijn niet aftrekbaar van je inkomen.

Zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten en de inleg van AOV Bouw zijn niet aftrekbaar omdat het op persoonlijke titel gaat. De btw op het lidmaatschap van Zelfstandigen Bouw is wel aftrekbaar.

Eigen rekening

Moet ik een eigen rekening openen?

Nee, je machtigt Zelfstandigen Bouw om geld te incasseren van jouw rekening naar de AOV Bouw rekening. Hier wordt jouw persoonlijke saldo goed bijgehouden.

Mag ik tussentijds geld van de rekening afhalen?

Nee, dat mag niet. Je krijgt je saldo uitgekeerd als je stopt met deelname aan AOV Bouw.

Moet ik zelf maandelijks een bedrag overmaken naar een zieke deelnemer?

Nee, dit wordt allemaal door Zelfstandigen Bouw geregeld.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Wanneer meld ik me ziek?

Je meldt je gelijk ziek wanneer je voorziet dat je langer dan 2 maanden ziek zal zijn.

Hoe meld ik me ziek?

Je meldt je ziek met het daarvoor bestemde formulier op aovbouw.nl.

Wat gebeurt er als ik me ziek heb gemeld?

Dan heb je contact met ons waarin we vastleggen wat er met je aan de hand is en bij wie je onder behandeling bent. We melden je aan voor de maandelijkse schenking en houden regelmatig even contact met je. Het kan zijn dat de arbodienstverlener je uitnodigt voor een consult.

Wat gebeurt er als ik ziek wordt voor de ingangsdatum van mijn AOV Bouw?

Dan ontvang je geen uitkering voor dit ziektegeval.

Wanneer ben ik volledig arbeidsongeschikt?

Je bent volledig arbeidsongeschikt als je tussen 75- 100% ziek bent. Je ontvangt dan 100% van je maandelijkse schenkingen van de andere deelnemers uit dezelfde schenkingskring en betaalt ook je volledige premie door. In het bedrag van € 2150 of € 2350 euro per maand (afhankelijk van de variant die je hebt gekozen) zit naast € 2000 euro uitkering ook het maandelijkse premiebedrag.

Wanneer ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt als je tussen 35-75% ziek bent. Je ontvangt dan 50% van je maandelijkse schenkingen van de andere deelnemers uit dezelfde schenkingskring en betaalt 50% van het maandelijkse premiebedrag door. Bijvoorbeeld: variant 1 betaalt € 2150 per maand uit dat bestaat uit € 2000 en € 150 premiebedrag. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je € 1000 PLUS € 75 compensatie premiebedrag. Je moet zelf nog € 150 per maand premie overmaken.

Wat gebeurt er als er een andere deelnemer ziek is?

Dan wordt aan deze deelnemer maandelijks een bedrag overgemaakt. Iedere deelnemer betaalt in feite een stukje van deze uitkering. Wij zullen jaarlijks een overzicht sturen met daarop jouw persoonlijke saldo. Dat is dus jouw maandelijkse inleg minus de uitkeringen aan zieke deelnemers. SamSam Servicebureau houdt van elke deelnemer het persoonlijke saldo bij.

Hoe weet ik dat het afgeschreven wordt?

Dat kun je bij ons altijd opvragen.

Kan ik me ook ziek melden als ik zwanger ben?

Nee, zwangerschap en ziekte/arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap of bevalling vallen niet onder de dekking van AOV Bouw.

Hoe meld ik mij weer beter?

Beter melden doe je via het formulier op onze website aovbouw.nl. Dit geldt ook als je weer gedeeltelijk aan het werk kunt.

Wat als ik het niet eens ben met de uitkomst van de bedrijfsarts?

Dan kunt u uw klacht voorleggen aan het bestuur van Zelfstandigen Bouw.

Schenkingen

Wanneer ontvang ik een schenking?

Nadat je je hebt ziek gemeld is er een wachttijd van 2 maanden. Daarna zal je maandelijkse bedragen op je prive-rekening ontvangen.

Wat gebeurt er als ik binnen een korte periode weer ziek wordt?

Als je binnen 3 maanden na je herstel weer arbeidsongeschikt wordt vanwege dezelfde oorzaak, dan wordt dit niet gezien als een nieuwe ziekmelding. Er is dan geen wachttijd meer. De perioden van arbeidsongeschiktheid worden bij elkaar opgeteld.

Van wie ontvang ik de schenking?

Je ontvangt de schenkingen van deelnemers uit dezelfde schenkingskring. Zelfstandigen Bouw betaalt dat in één bedrag aan je uit.

Moet ik belasting betalen over de maandelijkse ziekte uitkering?

Nee, omdat het schenkingen zijn hoef je er geen belasting over te betalen.

Hoe zit het met de schenkingsbelasting?

Voor schenkingen boven € 2173 (situatie 2019) moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Het gaat hier om een totaal bedrag dat je van 1 persoon mag ontvangen. Bij AOV Bouw ontvang je weliswaar € 2150 of € 2350 per maand, maar dat is opgedeeld in kleine stukjes van alle deelnemers. Dus niet slechts van 1 persoon. Daardoor blijf je ruimschoots onder het belastingvrije schenkingsbedrag.

Aanpassingen, uitkeringsduur en spaarbedrag

Kan ik tussendoor mijn uitkeringsniveau aanpassen?

Ja dat kan je doen per eerste van een volgende maand. Je moet dat wel minimaal 1 maand van te voren aanvragen.

Kan ik ook mijn uitkeringsniveau aanpassen op het moment dat ik al een schenking ontvang?

Nee, dat kan niet.

Kan ik mijn uitkeringsniveau altijd aanpassen?

Als je eerst hebt gekozen voor een uitkeringsduur van maximaal 2 jaar dan kan je je uitkeringsduur aanpassen naar 5 jaar mits je nog geen 55 jaar bent geworden. Omdat deelnemers van 60 jaar en ouder een uitkering krijgen tot de AOW-leeftijd bij de uitkeringsduur van 5 jaar, willen we misbruik van deze regeling voorkomen.

Reglement AOV Bouw

Waar kan ik het reglement van AOV Bouw inzien?

Je kunt het reglement hier downloaden

Einde van deelname (opzegging)

Wanneer kan ik opzeggen?

Wij hanteren een opzegtermijn van 2 maanden. Als je een uitkering hebt gekregen kun je pas opzeggen als het lidmaatschap 2 jaar of langer heeft geduurd.

Hoe kan ik opzeggen?

Door een e-mail te sturen naar aov@zelfstandigenbouw.nl

Wat gebeurt er met mijn geld na beëindiging?

Als je deelname aan AOV Bouw is beëindigd dan krijg je na verrekening van verplichtingen het resterende saldo op je rekening overgeboekt.

1
Hoi! Werk je in de bouw en heb je een vraag? Wij helpen je graag!
Powered by