fbpx

AOV Bouw: inkomen bij ziekte of een ongeval

Je kunt als zzp’er het risico van ziekte of een ongeval op verschillende manieren opvangen. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid is vaak erg duur. Zelfstandigen Bouw biedt jou daarom een betaalbaar alternatief: AOV Bouw, een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor en door zzp’ers in de bouw.

Download gratis brochure

aov bouw met gratis pensioenspaarrekening

2238
DEELNEMERS
2,32
Gemiddeld percentage van deelnemers met een schenking
77
WAT DEELNEMERS GEMIDDELD KUNNEN SPAREN VAN HUN INLEG
  • Inleg vanaf € 75 per maand

  • Schenking bij ziekte € 1.000, € 2.000 of € 3.000 netto per maand

  • Inleg blijft van jou:
    Jouw inleg minus schenkingen aan zieken = jouw spaarpot

  • Iedereen mag meedoen, ongeacht leeftijd of medische geschiedenis

Is AOV Bouw iets voor jou?

Plan een persoonlijk adviesgesprek in.

Afspraken zijn mogelijk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur.

aov bouw

Ik heb nog een paar vragen. Bel me terug op dit nummer:

Informatiebijeenkomsten AOV Bouw

Wil je graag wat meer informatie krijgen over AOV Bouw of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Meld je dan aan voor één van onze online informatiebijeenkomsten.

Informatiebijeenkomst AOV Bouw Via Zoom
Woensdag 2 december | 17.00 uur Meld je aan
Donderdag 10 december | 17.00 uur Meld je aan
Dinsdag 15 december | 17.00 uur Meld je aan
Woensdag 23 december | 17.00 uur Meld je aan
Maandag 28 december | 16.30 uur Meld je aan

Veelgestelde vragen

Acceptatie

Voor wie is AOV Bouw?

Iedere zelfstandig ondernemer die lid is bij Zelfstandigen Bouw kan deelnemen aan AOV Bouw. AOV Bouw is een persoonlijke voorziening voor alle zelfstandig ondernemers. Heb jij personeel in dienst? Dan kun je ook deelnemen. Alleen je medewerkers niet.

Word ik altijd geaccepteerd?

Je wordt geaccepteerd als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 1) Je bent zelfstandig ondernemer 2) Je bent op het moment dat jouw deelname aan AOV Bouw start, in staat jouw beroep/ werkzaamheden voor minimaal 35% van de gebruikelijke tijd uit te voeren en 3) Je genereert inkomen uit je eigen onderneming.

Wanneer mag ik niet meedoen?

Je kan niet deelnemen aan AOV Bouw als je voor minder dan 35% van de gebruikelijke tijd in staat bent jouw beroep/ werkzaamheden uit te voeren en/of als je geen inkomen genereert uit je eigen onderneming.

Mag mijn partner ook meedoen?

Jazeker, als jouw partner aan de acceptatievoorwaarden voldoet.

Kosten en uitkeringsperiode

Wat zijn de kosten?

Naast je maandelijkse inleg, betaal je éénmalig € 125 incl. btw inschrijfgeld, verder per maand € 25 incl. btw administratiekosten. Met dit geld zorgen wij er o.a. voor dat het juiste deel van jouw AOV Bouw inleg wordt geschonken aan de zieken van die maand.
Ook schakelen wij hiermee een arbodienst in, voor een onafhankelijke controle van de zieken.

Zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten en de inleg van AOV Bouw zijn niet aftrekbaar omdat het op persoonlijke titel gaat. Daarentegen hoef je geen belasting te betalen over je eventuele schenking. Dit bedrag wordt netto aan je overgemaakt.

Moet ik na 2 of 5 jaar mijn AOV Bouw deelname weer verlengen?

Nee!

Als je deelnemer van AOV Bouw wordt, kan je kiezen tussen een variant dat 2 of 5 jaar schenkingsduur heeft. Dit betekent bij ziekte een schenking die 2 of 5 jaar duurt. Per ziektebeeld!

Word je opnieuw arbeidsongeschikt, krijg je opnieuw 2 of 5 jaar een maandelijkse schenking.

Jouw deelname kan zo lang duren als je zelf wilt. Zelfs tot voorbij jouw AOW-leeftijd. Die keuze is aan jou.

Eigen rekening

Moet ik een eigen rekening openen?

Nee, je machtigt Zelfstandigen Bouw om geld te incasseren van jouw rekening naar de AOV Bouw rekening. Hier wordt jouw persoonlijke saldo goed bijgehouden.

Mag ik tussentijds geld van de rekening afhalen?

Eén keer per jaar mag je een verzoek doen om een gedeelte van je spaarbedrag uit te laten betalen. Er moet een bedrag van minimaal 12 keer de maandelijkse inleg achterblijven.

Moet ik zelf maandelijks een bedrag overmaken naar een zieke deelnemer?

Nee, dit wordt allemaal door Zelfstandigen Bouw geregeld.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Wanneer meld ik me ziek?

Je meldt je gelijk ziek wanneer je voorziet dat je langer dan 2 maanden ziek zal zijn.

Hoe meld ik me ziek?

Wat gebeurt er als ik me ziek heb gemeld?

Dan heb je contact met ons waarin we vastleggen wat er met je aan de hand is en bij wie je onder behandeling bent. We melden je aan voor de maandelijkse schenking en houden regelmatig even contact met je. Het kan zijn dat de arbodienstverlener je uitnodigt voor een consult.

Wat gebeurt er als ik ziek wordt voor de ingangsdatum van mijn AOV Bouw?

Dan ontvang je geen schenking voor dit ziektegeval.

Wanneer ben ik volledig arbeidsongeschikt?

Je bent volledig arbeidsongeschikt als je tussen 75- 100% ziek bent. Je ontvangt dan 100% van je maandelijkse schenkingen van de andere deelnemers uit dezelfde schenkingskring en betaalt ook je volledige inleg door. Naast het schenkingsbedrag (€ 2000 of € 3000) wordt ook je verplichte maandelijkse inleg (€ 75, € 150, € 350 of € 225) geschonken.

Wanneer ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt?

Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt als je tussen 35-75% ziek bent. Je ontvangt dan 50% van je maandelijkse schenkingen van de andere deelnemers uit dezelfde schenkingskring en betaalt 50% van de maandelijkse inleg door. Bijvoorbeeld: variant 1 schenkt € 2150 per maand dat bestaat uit € 2000 schenking en € 150 inleg. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je € 1000 schenking PLUS € 75 compensatie voor je inleg. Je inleg is nog steeds 150 euro, maar daarvan heb je dus al € 75 euro geschonken gekregen.

Wat gebeurt er als er een andere deelnemer ziek is?

Dan wordt aan deze deelnemer maandelijks een schenking gedaan. Iedere deelnemer betaalt in feite een stukje van deze schenking. Wij zullen jaarlijks een overzicht sturen met daarop jouw persoonlijke saldo. Dat is dus jouw maandelijkse inleg minus de schenkingen aan zieke deelnemers. Wij houden van elke deelnemer het persoonlijke saldo bij.

Hoe weet ik dat het afgeschreven wordt?

Dat kun je bij ons altijd opvragen.

Kan ik me ook ziek melden als ik zwanger ben?

Nee, zwangerschap en ziekte/arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap of bevalling vallen niet onder de dekking van AOV Bouw.

Hoe meld ik mij weer beter?

Beter melden doe je via het daarvoor bestemd formulier op onze website zelfstandigenbouw.nl/beter-melden-aov. Dit geldt ook als je weer gedeeltelijk aan het werk kunt.

Wat als ik het niet eens ben met de uitkomst van de bedrijfsarts?

Dan kun je je klacht voorleggen aan het bestuur van Zelfstandigen Bouw.

Schenkingen

Wanneer ontvang ik een schenking?

Nadat je je hebt ziek gemeld (doe dit direct vanaf je eerste ziektedag, want dan begint de wachttijd te tellen) is er een wachttijd van 2 maanden. Daarna ontvang je de maandelijkse schenking op de opgegeven rekening. De schenkingen worden in de laatste week van de eerstvolgende kalendermaand gedaan.

Wat gebeurt er als ik binnen een korte periode weer ziek wordt?

Als je binnen 3 maanden na je herstel weer arbeidsongeschikt wordt vanwege dezelfde oorzaak, dan wordt dit niet gezien als een nieuwe ziekmelding. Er is dan geen wachttijd meer. De perioden van arbeidsongeschiktheid worden bij elkaar opgeteld.

Van wie ontvang ik de schenking?

Je ontvangt de schenkingen van deelnemers uit dezelfde schenkingskring. Zelfstandigen Bouw betaalt dat in één bedrag aan je uit.

Moet ik belasting betalen over de maandelijkse schenking?

Nee, omdat het schenkingen zijn hoef je er geen belasting over te betalen.

Hoe zit het met de schenkingsbelasting?

Voor schenkingen boven € 2.208 (situatie 2020) moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen. Het gaat hier om een totaal bedrag dat je van 1 persoon in 1 jaar mag ontvangen. Bij AOV Bouw ontvang je afhankelijk van je gekozen variant €1.075, € 2150, € 2350 of € 3225 per maand, maar dat is opgedeeld in kleine stukjes van alle deelnemers. Dus niet slechts van 1 persoon. Daardoor blijf je ruimschoots onder het belastingvrije schenkingsbedrag.

Jaaroverzicht / belasting
Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht?

Begin maart krijg je jouw jaaroverzicht per mail toegestuurd.

Wat moet ik met dit jaaroverzicht?

Het jaaroverzicht geeft je inzage in jouw saldo op onze AOV Bouw rekening. Dit saldo telt namelijk mee voor de vermogensrendementsheffing en dit kan jij of jouw boekhouder gebruiken bij de belastingaangifte. Daarbij geeft het jaaroverzicht ook aan voor welk bedrag jij aan schenkingen hebt verstrekt en ontvangen.

Ik heb het afgelopen jaar schenkingen ontvangen wat moet ik nu opgeven bij de belastingaangifte?

Over jouw ontvangen schenkingen hoef jij niets op te geven bij jouw belastingaangifte

De belastingdienst wil meer weten over mijn ontvangen schenkingen, wat nu?

Geen probleem, neem even contact met ons op via aov@zelfstandigenbouw.nl of 0348 439 000 (bereikbaar tijdens werkdagen van 9 – 17 uur) en je ontvangt van ons een overzicht waar in staat hoeveel je exact aan schenkingen van wie hebt ontvangen. Daarmee kun je bewijzen dat alle schenkingen die je hebt ontvangen kleiner zijn dan 2173 Euro per persoon en dus belastingvrij!

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?

Nee. Alleen schenkingen aan goede doelen zijn aftrekbaar.

Moet ik belasting betalen over schenkingen die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, over deze schenkingen hoef je geen belasting te betalen.

Moet ik belasting betalen over schenkingen die ik heb ontvangen?

Nee. Voor schenkingen boven € 2.173 (situatie 2019) moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen. Het gaat hier om een totaal bedrag dat je van 1 persoon in 1 jaar mag ontvangen. Bij AOV Bouw ontvang je afhankelijk van je gekozen variant €1.075, € 2150, € 2350 of € 3225 per maand, maar dat is opgedeeld in kleine stukjes van heel veel deelnemers. Dus niet slechts van 1 persoon. Daardoor blijf je ruimschoots onder het belastingvrije schenkingsbedrag.

Aanpassingen, uitkeringsduur en spaarbedrag

Kan ik tussendoor mijn schenkingsniveau aanpassen?

Ja, dat kan je doen per eerste van een volgende maand. Je moet dat wel uiterlijk op de 13e van de voorgaande maand aanvragen.

Kan ik ook mijn uitkeringsniveau aanpassen op het moment dat ik al een schenking ontvang?

Verhoging van het inkomensniveau is niet mogelijk als je al arbeidsongeschikt bent en een schenking ontvangt. Verlaging kan dan wel.

Kan ik mijn schenkingsniveau altijd aanpassen?

Wijzigen is mogelijk per de eerste van iedere maand, mits dit minimaal vóór de 13e van de maand ervoor is aangevraagd. Verhoging van het inkomensniveau is niet mogelijk als je al arbeidsongeschikt bent en een schenking ontvangt. Verlaging kan dan wel.

Reglement AOV Bouw

Waar kan ik het reglement van AOV Bouw inzien?

Je kunt het reglement hier downloaden

Einde van deelname (opzegging)

Wanneer kan ik opzeggen?

Wij hanteren een opzegtermijn van 2 maanden. Als je een schenking hebt gekregen kun je pas opzeggen als de deelname minimaal 2 jaar heeft geduurd.

Hoe kan ik opzeggen?

Door een e-mail te sturen naar aov@zelfstandigenbouw.nl

Wat gebeurt er met mijn geld na beëindiging?

Als je deelname aan AOV Bouw is beëindigd dan krijg je na verrekening van verplichtingen het resterende saldo op je rekening overgeboekt.

Wel zzp’er maar niet in de bouw?

Naast AOV Bouw hebben we ook AOV Profs. Deze wordt aangeboden via Zelfstandige Professionals (een sectie binnen Zelfstandigen Bouw). Dezelfde constructie, maar dan speciaal voor alle zzp’ers buiten de bouw. Kijk voor meer informatie op www.zelfstandigeprofessionals.nl