fbpx

Introductie kandidaat bestuursleden

Op 1 januari is er plek voor maar liefst 5 nieuwe bestuursleden in het bestuur van Zelfstandigen Bouw. Uit de 9 leden die zich kandidaat hebben gesteld voor het bestuur draagt de selectiecommissie 5 mensen voor om gekozen te worden. Binnenkort bepalen de leden of ze de voordracht van de selectiecommissie volgen. Tenslotte bepalen de leden van Zelfstandigen Bouw wie in het bestuur zitting nemen. Alle kandidaten stellen zich hieronder kort voor!

Harald van Beest

“Toen ik 23 jaar geleden voor mezelf begon, had niemand nog van zzp’ers gehoord”, zegt Harald van Beest. “Vroegen mensen wat ik nu precies deed als zzp’ er in de bouw. Nu heeft iedereen het over zzp’ers.”

Wat hem stoort is dat alle zzp’ers op één hoop worden gegooid. “Maar zzp’ers in de bouw zijn een specifieke groep. Een klant van me is ambulant arts, ook een soort zzp’er. Dat kan je toch niet met elkaar vergelijken?”

In de regelgeving zou met die verschillen rekening gehouden moeten worden, vindt hij. “Neem bijvoorbeeld de opvolger van de VAR waarover al zo lang wordt gepraat. Waarom voor de bouw geen eigen, op de bouw toegespitste regeling?”

Harald (48) is al bijna 23 jaar zelfstandig timmerman. Hij doet timmerwerk in de afbouw maar werkt ook regelmatig voor particulieren. Reden om zich kandidaat te stellen voor het bestuur, is dat er veel op de zzp’ er in de bouw afkomt. “Neem de Wet Kwaliteitsborging. Ik ben bang dat dat voor ons een fiasco wordt. Nog meer papierwerk.” Zorgen maakt hij zich ook over de toekomst van de zelfstandigenaftrek. “Nu wordt hij verlaagd. Maar wat als de regering straks weer geld nodig heeft? Wordt de zzp’ er dan weer de melkkoe?”

Harald: “Waar kunnen we iets mee en waar willen we iets mee; dat wil ik in het bestuur bespreken. En daarbij luisteren naar de leden.”

Koen Dijkstra

“Voor de toekomst zijn jongeren en hun inbreng van belang”, zegt kandidaat-bestuurslid Koen Dijkstra. En juist die jongeren wil hij als bestuurslid bereiken. Zijn leeftijd is daarbij een voordeel. Want met zijn 28 jaar is Koen veruit de jongste van de kandidaat-bestuursleden. Hij hoopt leeftijdgenoten te inspireren lid te worden van Zelfstandigen Bouw én zich binnen de vereniging te laten horen.

Koen komt uit Eindhoven en heeft aan het St. Lucas in Boxtel de mbo- opleiding decoratie- en restauratieschilder gevolgd. “Daarna heb ik in Antwerpen een vervolgopleiding restauratie gedaan. Daar heb ik oude technieken als marmeren en vergulden geleerd.”

In 2015 is hij voor zichzelf begonnen als schilder-restaurateur. “Mijn voorliefde gaat uit naar restauratie maar daar is, zeker in de buurt van Eindhoven, niet zo veel werk in. Daarom probeer ik me vooral te richten op ‘normaal’ schilderwerk in monumenten en stadsvilla’s.”

Bij één van zijn eerste opdrachten maakte hij kennis met John Tuerlings, een vakman in de bouw met dik 35 jaar ervaring. Via hem leerde hij Zelfstandigen Bouw kennen want Tuerlings is één van de bestuursleden.

“Zelfstandigen Bouw is een mooie organisatie die zich bezig houdt met belangrijke zaken voor zzp’ers. Zoals rechtsbijstand, de AOV Bouw en de collectieve ongevallenverzekering. Ik wil me graag inzetten voor de belangen van zzp’ers en voor Zelfstandigen Bouw.”

Aad Schuiling

Aad Schuiling vindt het belangrijk dat zzp’ers zich organiseren. “Het gaat veel te veel over ons maar we zitten nergens aan tafel”, zegt hij. Daarom is een krachtige organisatie nodig. Als bestuurslid wil hij zich inzetten voor ledengroei.

“Door breder te worden, een bredere groep aan te spreken. Ik zie in mijn omgeving dat bijvoorbeeld zelfstandigen in de installatie zich niet aangesproken voelen door Zelfstandigen Bouw. Zij voelen zich geen zzp’ er in de bouw. Dan moet je hen anders benaderen.”

Aad werkt al 26 jaar als zelfstandig schilder. Eerst in de kop van Noord-Holland, nu alweer jaren in Amsterdam. Het bevalt hem in de stad, hij houdt van de diversiteit. En bovendien: “Het is hier makkelijker, er is veel meer werk dan in de kop Van Noord-Holland.” Hij werkt vrijwel uitsluitend voor particulieren.

Aad is al jaren lid van Zelfstandigen Bouw, een actief lid. Hij is rechtstreeks betrokken bij de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw voert om een einde te maken aan de verplichte deelname van zzp-schilders aan het schilderspensioenfonds BPF. En hij is in de testperiode betrokken geweest bij het opzetten van de AOV Bouw.

“Met de AOV Bouw is een goede stap gezet naar meer dienstverlening” vindt Aad. Op die weg wil hij verder. “In het bestuur wil ik me er voor inzetten die dienstverlening verder uit te bouwen.”

Charles Verhoef

Al tien jaar is Charles Verhoef voorzitter van Zelfstandigen Bouw en zet hij zich in voor de belangen van zzp’ers in de bouw. “En dat wil ik nog twee jaar blijven doen,” zegt hij. “In die tijd wil ik me er sterk voor maken dat vakmanschap meer waardering krijgt. Zowel in de maatschappij als in de politiek.” Waardering niet alleen in de vorm van een fatsoenlijk tarief voor vakmensen. Maar ook in de vorm van respect. Want daaraan schort het nog steeds.

Verhoef vindt het de hoogste tijd dat het zzp-schap eindelijk wordt erkend als een volwaardige werkvorm. “Er zijn inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers. Maar nog steeds moet een zzp’ er voor de Belastingdienst aantonen dat hij geen werknemer is. Het wordt tijd dat iedereen zelf kan uitmaken of hij zzp’er of werknemer is. Als iemand bewust kiest voor het ondernemerschap, moet dat voldoende zijn.”

Als voorzitter behartigt Verhoef de belangen van de leden in de wereld van de bouw, de arbeidsmarkt en in politiek Den Haag. Hij is hét gezicht naar buiten. Het begint zo langzamerhand tijd te worden voor een nieuw gezicht, vindt hij. Samen met de andere bestuursleden gaat hij de komende tijd op zoek naar een goede opvolger aan wie hij het stokje over twee jaar kan overdragen.

Alexander Vreeswijk

“Ik wil mijn steentje bijdragen aan het versterken van de positie van zzp’ers in de bouw”, zegt Alexander Vreeswijk. En daar valt nog heel wat werk te verzetten.

“Kijk bijvoorbeeld eens naar wat BAM doet met die contracten. Een goed contract is belangrijk. Ik heb zelf een paar keer mijn neus gestoten met een slecht contract. Van je fouten leer je en ik wil anderen voor die fouten behoeden.”

“Of neem het rekening rijden en bedenk eens wat dat betekent voor mensen in de bouw. Ik kan niet bepalen waar en hoe laat ik ergens heen moet.”

Vreeswijk is in 2000 in de bouw begonnen als kitter. In 2007 richtte hij zijn eigen bedrijf op; de Finishing Touch. “Ik hoorde een uitvoerder zeggen: eindelijk weer een goede kitter. Toen dacht ik: tijd om voor me zelf te beginnen.”

Zzp’ers zijn betrokken bij projecten, bij hun werk; veel meer dan werknemers, vindt Vreeswijk. Maar daar is niet altijd oog voor. “Ik ben een keer een opdracht misgelopen ómdat ik zzp’er was. Ik had als laagste ingeschreven maar de aannemer koos toch voor een ander. Hij was bang dat ik als zzp’er wel eens failliet kon gaan en dat hij dan in de problemen kwam.”

Kwaad kan hij zich maken over verzekeraars die veel geld vragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering maar ‘’een batterij juristen hebben om ervoor te zorgen dat niet hoeft te worden uitbetaald als iemand (tijdelijk) niet kan werken”.