Vof: De voor- en nadelen

Je wilt zelfstandig zijn, maar je werkt wel graag met iemand samen. In dat geval kun je kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Wat zijn de voor- en nadelen?

Het eerste voordeel van een vof is het gemak. Er bestaat maar één verplichting: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft niet te beschikken over een minimum kapitaal, en je hoeft ook niet naar de notaris.

En dat is niet het enige pluspunt. De vof kan ook leiden tot belastingvoordeel. Zowel jij als je zakenpartner beschikken over dezelfde aftrekposten als zelfstandigen. Bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, de mkb-vrijstelling en de startersaftrek.

Een variant op de vof is de man-vrouw firma. Je kunt je afvragen waarom we die speciaal noemen. Het is immers een gewone vof, maar dan tussen levenspartners. Echter, bij een man-vrouwfirma zien we soms dat de ene partner de andere ondersteunt. Hij of zij doet bijvoorbeeld alleen de administratie. In dat geval tellen die ondersteunende werkzaamheden niet mee voor het urencriterium. Vervelend, want als je bedrijf jaarlijks minder dan 1225 uren maakt, betaal je meer belasting.

Aansprakelijkheid bij vennootschap onder firma

Tot nu toe hebben we ons voornamelijk geconcentreerd op de voordelen. Maar de vof kent ook zijn schaduwkanten. De belangrijkste is de aansprakelijkheid. Als zelfstandig ondernemer weet je dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Maar in de vof gaat dit nog wat verder. Daar word je ook afgerekend op de schulden gemaakt door je zakenpartner.

Daarom een advies tot slot: zorg voor een vennootschapscontract. Daarin kunnen jij en je zakenpartner afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld welke goederen (denk aan machines of gereedschappen) ieder van jullie inbrengt. Of hoe de winst wordt verdeeld. Laat je trouwens niet in de war brengen door de gewichtige naam: vennootschapscontract. Je kunt zo’n contract gewoon opstellen samen met je zakenpartner. Een advocaat of notaris is niet nodig.

Eenmanszaak, BV of vof. Rechtsvormen kunnen ingewikkeld zijn. Kijk voor meer informatie bij rechtsvormen. Wil je persoonlijk advies, bel dan onze helpdesk op 0348 439 000 of vul het contactformulier in.


Meer weten over Zelfstandigen Bouw?

Lees verder over onze diensten die jou als zelfstandig ondernemer versterken.

Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.



Lees verder over onze diensten



Word donateur


© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden