SUB-MENU

ZZP Modelovereenkomsten

Geen vertrouwen meer in modelovereenkomsten

Update februari 2018: Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft de wet DBA opnieuw opgeschort. Nu tot 2020. Dat betekent dat zzp’ers en hun opdrachtgevers nog jaren in onzekerheid blijven verkeren. Lees ons nieuwsbericht.

Zelfstandigen Bouw heeft geen vertrouwen meer in het systeem van modelovereenkomsten dat in mei 2016 werd ingevoerd. De wet DBA die de modelovereenkomsten invoerde, moet van tafel. Het kabinet moet nu eindelijk komen met een wettelijke erkenning en definitie van het zzp-schap.

De uitgangspunten van de wet DBA waren goed: zzp’ers zouden van te voren zekerheid krijgen dat de Belastingdienst hen als ondernemer zou beschouwen wanneer zij werkten op basis van een modelovereenkomst.  Zij hadden dan de zekerheid dat zij niet geconfronteerd zouden worden met naheffingen. De nieuwe wet stelt zowel de zzp’er als de opdrachtgever verantwoordelijk voor naleving van de regels. Beide kunnen te maken krijgen met naheffingen als de regels niet worden nageleefd. Een hele verbetering vergeleken bij de oude VAR. Die legde de financiële risico’s alleen bij de zzp’er en de opdrachtgever bleef buiten schot als de Belastingdienst tot de conclusie kwam dat sprake was van een verkapt dienstverband. 

Maar de uitwerking van de nieuwe wet deugde niet.  Hij leidde tot zoveel onduidelijkheid dat veel opdrachtgevers geen zzp’ers meer durfden in te huren. Na een regen van kritiek besloot staatssecretaris Wiebes van Financiën de wet voorlopig in de ijskast te zetten en handhaving van de nieuwe regels uit te stellen tot in ieder geval 2018. 

Rechtspositie

Zelfstandigen Bouw vindt dat zelfstandig ondernemers een eigen rechtspositie op de arbeidsmarkt verdienen. De arbeidsmarkt is al lang niet meer alleen het domein van werkgevers en werknemers. Er zijn inmiddels ruim 1 miljoen zzp’ers. Het wordt de hoogste tijd dat zij een volwaardige rechtspositie krijgen in wetgeving.  

Lid worden?

Met ieder lidmaatschap kunnen wij ons nog beter inzetten voor de belangen van zzp’ers in bouw, hout en techniek. Je bent al lid vanaf € 25. Neem contact met ons op via 0348 – 439 000 (direct en persoonlijk contact) of word direct lid en klik op de button. Meer weten over het lidmaatschap? Vraag dan het gratis infopakket aan.